Projekt Prešovskej RK podporuje podnikanie v prihraničných regiónoch s Poľskom

16.06.2005 Celý región

Prešov 15. júna (TASR) - Na posilnenie hospodárskeho rozvoja prihraničných regiónov SR a Poľska zvýšením konkurencieschopnosti malých a stredných podnikov bo...
Prešov 15. júna (TASR) - Na posilnenie hospodárskeho rozvoja prihraničných regiónov SR a Poľska zvýšením konkurencieschopnosti malých a stredných podnikov bol zameraný projekt Prešovskej regionálnej komory Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory (PRK SOPK) a Podkarpatského klubu biznisu (PKB) z Rzeszowa.

Spoločné aktivity trvali 11 mesiacov a dnes ich uzavreli v Prešove spoločným vyhodnotením. Pri tejto príležitosti vydali oba subjekty katalógy firiem zaujímajúcich sa o cezhraničnú spoluprácu. Ďalším dôležitým výsledkom boli hospodárske misie, spojené so seminárom a kooperačnými stretnutiami podnikateľov. Najprv sa v Rzeszowe stretli zástupcovia 10 firiem zo SR a 15 poľských, naopak, na podobnom fóre v Prešove v utorok 14. júna si vymieňalo skúsenosti 21 podnikateľských subjektov zo SR a 13 z Poľska.
Manažér PRK SOPK František Kupčiha konštatoval, že chcú v naštartovanej spolupráci pokračovať. Podnikatelia majú totiž trvalý záujem o informácie, ako sa dá čo najjednoduchšie umiestniť výrobok alebo služba na poľskom, resp. slovenskom trhu, aké sú najlepšie formy spoločných podnikov, aké sú zásadné rozdiely v legislatíve pre podnikanie v oboch krajinách.
Projektový manažér PKB Tomasz Ulman si myslí, že je stále potrebné lámať bariéry v záujme o spoločné podnikanie. Informoval, že na začiatku toho projektu oslovili dotazníkmi 600 podnikateľov v Podkarpatskom vojvodstve, vrátilo sa im 100 a napokon do 30 pozitívne odpovedalo na možnosť spolupráce s partnermi v Prešovskom kraji.
Náklady na projekt dosiahli 36 650 EUR, čo je asi 1,4 milióna Sk. Slovenský partner mal 10-% účasť, poľský prispel sumou do 17 000 EUR. Zvyšok sa podarilo získať z grantovej schémy CBC Phare SR - Poľsko.
(1 EUR = 38,591 SKK)
 

Vyberte región

mark